رنگ های نیمه صنعتی و کاربرد آن ها
رنگ های صنعتی و نیمه صنعتی
رنگ های نیمه صنعتی ساختمانی تزئینی عمدتا بر سه گروه پایه تعریف می شوند
۱– رزین پلی وینیل استات به فرم ترمو پلاست (آب پایه)
۲– رزین اکریلیک فرم ترموپلاست آب پایه
۳- رزین آکسید (لانگ اویل) به فرم ترموست
طبقه بندی رنگ های نیمه صنعتی
- رنگ جدولی
- رنگ استخری
- رنگ ترافیکی
- رنگ اسپری کابینتی
- رنگ سوله و اسکلت
- رنگ اتومبیل تعمیراتی
- رنگ چکشی
رنگ های جدولی به دو گروه پایه رزینی, اکریلیک و آلکید رزین طبقه بندی می شوند.
در خصوص پایه رزین آلکیدی, برعکس تصور میبایست از نوع آلکید رزین مدیوم اویل انتخاب نمود. این گروه رنگ ها, نیمه براق طراحی می شوند تا پس از اعمال, درطی زمان به یک فیلم نیمه مات پایدار بمانند. براقیت بالا در خصوص رنگ جدولی جهت بازتاب نور در شب، در خصوص دید رانندگان مناسب نخواهد بود .
رنگ های جدولی امروزی فقط جهت تزئین, با انتخاب رنگ های متنوع, با سلیقه و اختیار مدیران و پیمانکاران اعمال می گردد . در حالیکه انتخاب فام رنگ تخصصی بوده چون پوشش جدول جزء علائم افقی ترافیکی محسوب می گردد.
رنگ جدولی
علائم ترافیکی به دو گروه تقسیم می شوند:
علائم عمودی
این علائم بطور عمودی بصورت تابلو های پایه دار طراحی و در محل مورد نظر جهت اخطار و یا اطلاع رسانی در معابر جاده و خیابان نصب می شود.
علائم افقی
این علائم توسط اعمال رنگ بر روی آسفالت اطلاع رسانی می گردد تا تمرکز راننده از دست نرود . در معابر شهری علائم افقی ارجحیت دارند.
علائم افقی ترافیکی
۱ خط کشی
۲ علائم
۳ حریم
۱. خط کشی
شامل ۲ گروه است:
۱- مسطح
۲- غیر مسطح
علائم افقی ترافیکی
-
مسطح
شامل رنگ سرد ترافیکی یک جزئی بوده بر پایه رزین اکریلیک به فرم ترموپلاست پایه حلالی یا رزین های آلکیدی مدیوم اویل اصلاح شده با کلروکائوچو می باشد. البته رنگ ترافیکی دو جزئی سرد پلی اورتان نیز قابل اعمال می باشد .
رنگ های فوق با دو فام جهت خطوط طولی جاده، اتوبان و خیابان وجود دارند که جهت خیابان ها و معابر عادی در خطوط وسط رنگ ترافیکی سفید اختیار می گردد.
رنگ زرد جهت حاشیه و خطوط خیابان اعمال می گردد. البته لازم بذکر است رنگ زرد ترافیکی جهت گردنه ها و محور های کوهستانی مه گیر و برف گیر جهت دید بهتر نسبت به رنگ سفید اختیار می گردد.
رنگ زرد, کاربردی دیگر جهت تمایز جاده و اتوبان از خط اضطراری را نیز دارد البته این خطوط بهتر آن که غیر مسطح باشد .
خط اضطراری:
لاین سمت راست جاده و اتوبان که قبلا بصورت شانه خاکی بود، جهت تسریع در حضور گروه امداد رسانی می باشد.
۲-غیر مسطح
در خط کشی نوع غیر مسطح, نوع رنگ ترافیکی به صورت جامد بوده که پس از ذوب به صورت سیال اعمال می گردد و پس از اعمال خشک و برجسته می شوند. پایه اصلی این رنگ ها رزین های هیدروکربنی و یا استرگام می باشند که با خصوصیت فرم ترموپلاست، سخت می شود. جهت خط کشی لاین اضطراری, از نوع ترافیک گرم استفاده شده است .
کاربر مهم رنگ گرم حاشیه اتوبان و جاده ها، با فاصله ای حدود ۵۰ سانتی متری گاردریل، به عنوان رنگ شوک جهت هوشیاری راننده در مواقع خواب آلودگی و عدم هوشیاری مناسب خواهد بود .
در این صورت با لمس لاستیک خودرو بر روی آن باعث لرزش و صوت ایجاد شده راننده را از وضعیت آگاه می نماید.
خطوط بلن و فاصله دار نشان از سرعت بالا می باشد .
در جداول بلواریدر وسط خیابان (گروه باغچه ای) نوع رنگ مهم است، چرا که در پشت این قسمت رطوبت وجود دارد و تنفس لازم می باشد . در غیر این صورت طولی نمی انجامد که رنگ پوسته می کند .
رنگ های جدولی، چون رنگ ترافیکی برای علائم می باشند، ولی در شهر های ایران بنا به سلیقه فام های مختلف رنگ آمیزی می گردد. در این حالت استفاده از پیگمنت های رنگ آلی دچار پریدگی می گردد و جدا از آنکه فرم ایمنی را رعایت نمی کنند باعث ارز بری و واردات پیگمنت های خارجی نیز می گردد.
فام سفید در کنار مشکی بسیا متمایز و دید کاملی را در شب و روز ایجاد می نماید و دو رنگ استاندارد محسوب می شوند. در مناطق کوهستانی برف گیر و مه دار اسنفاده از رنگ زرد جایگزین سفید امکان پذیر خواهد بود.
بقیه رنگ ها شامل آبی سبز و نارنجی فقط جهت زیبایی اعمال می گردد و بحث ایمنی را رعایت نمی کند. در بسیاری از کشور های اروپایی هرگز جدول را رنگ نکرده و به همان حالت طبیعی و برنگ طوسی سیمان در کنار آسفالت قرار دارند.